Kouluverkosto, kouluverkosta verkkokouluun

Niin, sanaleikkejä vakavista asioista. Sieluun sattuu aina kun vanhoja kouluja näkee lakkautettavan. Kankaantaustan lapsetkin jaetaan Myllymäkeen ja Miemalaan Hämeenlinnasta.

Itse ehdin aloittaa Miemalan kansakoulun vielä Vanajalaisena. Ikäluokat pienenivät ja vitoskutoselle piti ottaa luolajalaisia, että käyttöaste pysyi asiallisena. No mitäs, montahan meitä siinä koulun mäellä sitten oli, mutta selkeesti kahtena ryhmänä. Ei ne oikein sakit keskenään sopineet: ei tapahtunut sitä intekroitumista.

Keskikoulussa, Lyseossa, oli jo paljon kansainvälisempi meininki. Siellä oli väkee Hattulasta, Rengosta, Kalvolasta ja Hauholta hämeenlinnalaisten jaloissa. Kai sielläkin, jotain luokkajakoja oli, niinkus Renko vastaan muu maailma tai Nummen ja Sairion sakit. Etuoikeutettuja olivat kuiteskin keskustan pojat, jotka saatto käydä ruokiksella kotona syömässä jos ruokalassa tarjottiin kanaviillokkia.

Omien lasten koulut ovat olleet hyvinkin monenkokoisia. Ryhmäkoot kaikissa ovat kuitenkin pysyneet asiallisena oli koulu sitten iso tai pieni. Koulumatkatkaan eivät ole olleet ongelma.

Vanhempainyhdistyksissä ja luottamustehtävissä lautakunnassa olen saanut kulkea ikäänkuin lasten mukana, mutta myös muiden vanhempien kera. Mielestäni yksi hienoimmista asioista vuosien aikana on Hattulassa ollut se, ettei koulujen lukumäärään ole tarvinnut koskea kovemmankaan taloudellisen taantuman aikana, vaan jopa niitä”kannattamattomiakin” kouluja on voitu säilyttää. Oma lähikoulu on oppilaalle ja meille vanhemmille turvallinen ratkaisu. Monasti pienet ryhmät myös mahdollistavat henkilökohtaistamisen ja puuttumisen esimerkiksi oppimisvaikeuksiin ja heti kohta alussa.

Tiukassakin taloudellisessa tilanteessa lapsi on kuitenkin se osake, joka oikein huollettuna antaa ja ansaitsee sen parhaan osingon.

Jätä kommentti

css.php